31 Αυγ 2008

Ελληνικά/Αγγλικά και ξένοι εργαζόμενοι

Αναρωτιέμαι αν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αγγλική γλώσσα υπερέχει της τοπικής σε στοιχειώδεις ανάγκες καθημερινής επικοινωνίας. Στην Κύπρο, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να είναι αποδεχτός κανόνας σε πολλούς τομείς, π.χ. σε εστιατόρια, κέντρα ψυχαγωγίας, ξενοδοχεία κ.λπ, όπου ξένοι εργαζόμενοι, μη διαθέτοντας έστω και βασική γνώση της γλώσσας του τόπου σού επιβάλλουν να επικοινωνήσεις μαζί τους αποκλειστικά στα αγγλικά. 

Και δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: Αυτός ο γλωσσικός "ρατσισμός" κατά του τοπικού πληθυσμού από ποιόν προστατεύεται; Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει από επίσημο στόμα, βουλευτή ή κρατικού αξιωματούχου, να επισημαίνεται το πρόβλημα και να εκφράζεται πρόθεση θεραπείας του. Ως ελάχιστη προϋπόθεση δεν θα έπρεπε αυτοί που εργοδοτούνται στην Κύπρο να μπορούν να επικοινωνούν με τον κόσμο του τόπου στη γλώσσα του; 

1 σχόλιο:

x είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις. Αυτό είναι ένα θέμα που - παραδόξως, αν λάβει κανείς υπ' όψη τη γενική απάθεια των Κυπρίων - εκνευρίζει πολύ κόσμο. Εξ ου και η μεγάλη συμμετοχή σε σχετικό group στο Facebook (σχεδόν 1.000 μέλη).

Παρ' όλο που, όπως έγραψα, συμφωνώ απόλυτα, ένα κακό είναι ότι αυτό το εκνευριστικό φαινόμενο δίνει λαβές και σε ξενοφοβία, μεταξύ άλλων - χωρίς να υπονοώ τίποτα για σένα. Δηλαδή, κάποιος που πρόσκειται αρνητικά στην παρουσία των ξένων εργαζομένων, βρίσκει μια αδυναμία τους (το ότι δεν μιλούν ελληνικά, πράγμα για το οποίο ευθύνονται πρωτίστως οι εργοδότες τους) και την χρησιμοποιεί εναντίον τους (π.χ. αρνούμενος να επικοινωνήσει μαζί τους - τακτική με την οποία διαφωνώ, λόγω του ότι δέχεται τα πυρά ο αλλοδαπός εργαζόμενος και όχι ο εργοδότης).