1 Δεκ 2008

Πότε γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Τα τελευταία χρόνια θεσμοθετήθηκε η προβολή των Χριστουγέννων από τον Νοέμβριο. Πόλεις και καταστήματα στολίζονται, αραιά ακούγεται κάποιο ξενόφερτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι (κάποια στιγμή θα μας παρουσιαστεί κι αυτό ως "παραδοσιακό"), ακόμη και οι τηλεοπτικές προβολές προσαρμόζονται στο "πνεύμα των ημερών". Πού οφείλεται αυτή η πρόωρη ενασχόληση με τα Χριστούγεννα, τα οποία θα γιορτάσουμε αρκετές εβδομάδες αργότερα; Μήπως έγινε πάλι αλλαγή του ημερολογίου (όπως συνέβη πριν από περίπου ένα αιώνα με την αντικατάσταση του ιουλιανού από το γρηγοριανό) και τα Χριστούγεννα έρχονται ενωρίτερα, κάτι που δεν το πληροφορηθήκαμε;  

Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και εκφράζει απόλυτα την εποχή μας: Όλη αυτή η σπουδή επιβάλλεται από τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι το υπονοούμενο θρησκευτικό "πνεύμα των ημερών" μετατρέπεται μονοπωλιακά σε καταναλωτικό.

Διαβάζουμε συχνά ότι το βιολογικό ρολόι του φυτικού και του ζωϊκού κόσμου έχει εσχάτως αποσυντονιστεί από της κλιματολογικές αλλαγές· π.χ. μαθαίνουμε για αποδημητικά πουλιά που μετακινούνται πρόωρα και για δέντρα που ανθοφορούν εκτός εποχής. Στην περίπτωση της εδραιωθείσας παρατεταμένης χριστουγεννιάτικης καταναλωτικής ασυδοσίας η ανθοφορία της ψυχής απλώς κοιμάται.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: