3 Οκτ 2008

Ανησυχίες για την αστυνομία μας

Τα γεγονότα που συνέβησαν στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου (ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας!) ― δηλ. οι συλλήψεις για "διακρίβωση στοιχείων ταυτότητας" και η απαγόρευση διακίνησης εντύπων πολιτικού περιεχομένου― παρά τις όποιες εξηγήσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση και την Αστυνομία, προκαλούν εύλογη ανησυχία σε πολύ κόσμο (και όχι μόνο επειδή τα τελευταία χρόνια ολοένα και πυκνώνουν τα περιστατικά υπέρβασης εξουσιών από αστυνομικά όργανα). 

Ως ένα βαθμό μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που μερικές φορές η κυπριακή αστυνομία έχει για αντιμετώπιση "πιθανών" παραβατικών πράξεων. Όμως, ταυτόχρονα, και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όπως και του δικαιώματος στη διαφορετική άποψη, είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα σε μια δημοκρατική κοινωνία όπως τη δική μας. 

Σίγουρα, όσα θλιβερά συνέβησαν δεν μπορούν να μας "θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες νοοτροπίες" όπως κάποιοι βιάστηκαν να πουν. Μια υπερβατική συμπεριφορά νομιμοποιείται να κριθεί με αυστηρότητα, πάντοτε όμως με την επίγνωση ότι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε μέσα σε αδιαμφισβήτητες συνθήκες δημοκρατίας και ισονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: