4 Σεπ 2008

Ο ελληνικός τύπος στην Κύπρο

Η εκμετάλλευση που γίνεται στο κυπριακό αναγνωστικό κοινό από τους εισαγωγείς και διακινητές του ελλαδικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου είναι εντυπωσιακή και -από όσο γνωρίζω- ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας έχουν ακουστεί για αυτή την απαράδεκτη πρακτική. Είναι πράγματι αδιανόητο, ενώ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, έως τα απώτατα μεγάλα νησιά, η τιμή των ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών να είναι αυτή που αναγράφεται στην έκδοση, στην Κύπρο η τιμή τους να είναι βαριά "χαρατσωμένη" ως εάν ο κύπριος αναγνώστης αποτελεί βολικό στόχο μαύρης εκμετάλλευσης. Και εξηγούμαι:

Η τιμή διάθεσης των ελλαδικών εφημερίδων και περιοδικών χρεώνεται στην Κύπρο σε 1.80 ευρώ για κάθε ευρώ που αναγράφεται στο έντυπο, ποσό υπερβολικά υψηλό αν λογαριάσουμε ότι ο διακινητής έχει ήδη ωφεληθεί και από μια σημαντική πρόσθετη προμήθεια χοντρικής αγοράς (στην Ελλάδα αυτή η προμήθεια για έντυπα φτάνει έως και το 40%!). Δηλαδή το ποσό που απαιτείται από τον κύπριο αναγνώστη υπερβαίνει κατά πολύ το 100% του πραγματικού κόστους του εντύπου.

Δεν είναι καιρός να ξυπνήσει και ο εδώ αναγνώστης-καταναλωτής και με δραστικές κινητοποιήσεις (ίσως και με άλλες πρωτοβουλίες για υγιέστερο ανταγωνισμό) να πιέσει ώστε να πάψει επιτέλους αυτός ο σκληρός "πνευματικός φόρος" και να απελευθερωθεί η αγορά από φαινόμενα τέτοιας άγριας εκμετάλλευσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: