5 Σεπ 2008

Οι προβληματικοί "ιοί" του ΡΙΚ

Κάποτε δημιουργείται σε μερικούς η εντύπωση ότι ελληνικουρίζοντας (δηλ. προσαρμόζοντας την -κατά την αντίληψή τους- εκφορά του λόγου κατά ελλαδικά πρότυπα) γίνονται πιο περισπούδαστοι. Θυμάμαι παλαιότερα πόσο με διασκέδαζε εκείνο το "κζένοι" [=ξένοι] και τα παρόμοια, ή -σήμερα- το "Τσάμπιονς Λινκ" [Champions League] κάποιων εκφωνητών του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. (Αναφέρομαι πρωτίστως στο ΡΙΚ, επειδή είναι οργανισμός χρηματοδοτούμενος από τον κύπριο φορολογούμενο και έχουμε κάθε δικαίωμα να τον κρίνουμε αυστηρότερα, την ίδια στιγμή που τα πράγματα στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση δυνατόν να είναι χειρότερα).

Εδώ θα σχολιάσω ένα πρόσφατο ολίσθημα εκφοράς των εκφωνητών του ΡΙΚ, το οποίο εξαπλώνεται ταχύτατα ανά το παγκύπριο -μια και το Ιδρυμα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως υποβολιμιαίο πρότυπο μίμησης! Ίσως από ενδόμυχη επιθυμία εξευγενισμού, ίσως όμως και από απλή ετυμολογική άγνοια, το όνομα του μήνα που διατρέχουμε υποφέρει τα πάνδεινα. Εκφωνητές και συνεργάτες έχουν, από κοινού φαίνεται, συνωμοτήσει για να μας πείσουν ότι ο Σεπτέμβριος γίνεται ακόμη πιο εύηχος ως "ΣεΜπτεμβριος". Και το εφαρμόζουν, οι περισσότεροι, με συνέπεια και σχεδόν ανίερη εμμονή. 

Και εις ανώτερα! Επειδή ακολουθεί ο Οκτώβριος και ακούστηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα παρα-εκφοράς του σε "ΟκτώΜβριο". (Και για να είμαι δίκαιος, ηχούν ακόμη στα αυτιά μου οι τηλεοπτικές εξαγγελίες πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, πριν από μερικά χρόνια, ο οποίος επανειλημμένως αναφερόταν σε "ΟκτώΜβριο". Συμβαίνουν λοιπόν και εις Παρισίους).

[Υστερόγραφο: Μόλις είχα ολοκληρώσει το πιο πάνω κείμενο όταν είδα στο ΡΙΚ 2 (Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.40 μ.μ.) διαφήμιση για το πρόγραμμα Εντέχνως, και ένδειξη μετάδοσης τον ..."ΣεΜπτέμβριο". Γίνεται πλέον φανερό ότι ο σεμπτεμβριανός ιός πέρασε και στο γραμματειακό προσωπικό του Ιδρύματος. Έλεος!!!]  

3 σχόλια:

ΤΙΤΟΣ ΚΟΛΩΤΑΣ είπε...

Φίλε Φοίβο
Θερμά συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα αυτή και για το κουράγιο σου να "πολεμάς ανεμόμυλους"...
Σου επισυνάπτω σχετικό σύντομο σχόλιο που δημοσίευσα πρόσφατα στην εφημερίδα "Πολίτης":
Έλεος πλέον!
Σε διαφημιστικό «σποτ» στις 29 Ιουλίου 2008, για προσεχή προβολή πολεμικής ταινίας από το κρατικό μας ΡΙΚ, ακούγεται και το εξής κουφό: «σ’ αυτόν τον πόλεμο διακηδεύονται πολλά» (αντί του σωστού βέβαια «διακυβεύονται»)!
Δεν ξέρω ποια, πόσα πολλά και ποιοι δια-κηδεύονται σ αυτόν τον πόλεμο, (πόλεμος είναι θα μου πείτε δεν θα κηδεύονται πολλοί;), το σίγουρο όμως είναι πως καθημερινά κηδεύεται ανεπιστρεπτί η γλωσσική , άρα και η εν γένει αξιοπιστία, ενός κρατικού Ιδρύματος που θα έπρεπε να αποτελεί τον θεματοφύλακα της σωστής ελληνικής γλώσσας σ αυτό τον χειμαζόμενο από τόσα πολλά γλωσσικά τραγελαφικά ευτράπελα τόπο.
Το σίγουρο πάντως είναι πως θα τρίζουν τα κόκαλα του μακαρίτη Ανδρέα Χριστοφίδη αν εκεί που- καλή του ώρα- βρίσκεται έχει τη δυνατότητα να βλέπει και ακούει ΡΙΚ. Αν ζούσε δε θα ζητούσε ίσως από το Δ.Σ. του Ιδρύματος την άμεση παύση πολλών σε όλες τις βαθμίδες.Τίτος Κολώτας

παλαιός είπε...

Μετά την ανάρτηση του σημειώματος για τους '"ιούς" του ΡΙΚ, με εντυπωσιακή ταχύτητα ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θέμης Θεμιστοκλέους ανταποκρίθηκε ευχαριστώντας για την επισήμανση και προσθέτοντας ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί. Προφανώς η διόρθωση αφορά στη διαφήμιση που θα προβληθεί από την τηλεόραση. Ας αναμείνουμε να ιδούμε αν υπάρξει αντιμετώπιση και στο επίπεδο εκφώνησης. Πρέπει όμως να χαιρετιστεί η άμεση ανταπόκριση της διεύθυνσης του Ιδρύματος, κάτι όχι πολύ συνηθισμένο από δημόσιους οργανισμούς στην Κύπρο. Επιτέλους κάτι γίνεται σωστά και σε χρόνους "πραγματικούς" στον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ παλαιέ (των ημερών;), ελπίζω ο κ. Θέμης να δώσει σημασία (σε πραγματικό χρόνο!) και στις δικές μου παρατηρήσεις, που περιλαμβάνουν τα εξής ανεκδιήγητα:
- κ. Κενεβέζου, σε ικετεύω! Η πρόθεση "διά" είναι ΔΙΣΥΛΛΑΒΗ!!!!! Γι'αυτό και είναι τονούμενη. Δεν λέμε "δγιαχέω", αλλά δι-α-χέ-ω. Όχι "δγιαβάλλω", αλλά δι-α-βάλ-λω. Ούτε "δγιαφορετικός", αλλά δι-α-φο-ρε-τι-κός. Αυτή η μανία να ακούγεσαι ως... καλαμαρού δεν προσθέτει πόντους στην κατά τα άλλα καλή δημοσιογραφική σου παρουσία.
- Κ. Θέμη, κάντε κάτι σας παρακαλώ! Καλό θα ήταν να μπει ένα πρόστιμο για τη χρήση του "αν θέλετε". Ακούνε τα ταλαίπωρα ώτα μας: "Η λειψυδρία είναι φαινόμενο, αν θέλετε, παγκόσμιο". Καλά, κι αν ΔΕΝ θέλουμε;;; Δεν αντιλαμβάνομαι προς τι η χρήση υπό μορφήν "κόκα-κόλας" (πάει με όλα) της φράσης "αν θέλετε". Κάποιος να μου το εξηγήσει, παρακαλώ θερμά. (Αυτό φυσικά μπορεί να δημοσιευτεί ως σχόλιο και για την επόμενη (χρονικά) ανάρτηση του Παλαιού, με τίτλο «φραστικές γλωσσοδεσίες».
- Εν συνεχεία, μόνο ως «φραστική γλωσσοδεσία» μπορώ να εκλάβω το «κάπου εδώ να βάλουμε μια άνω τελεία…». Μα γιατί να βάλετε άνω τελεία, ενώ επιβάλλεται να βάλετε… τελεία;;;
- Αυτή η ταλαίπωρη χώρα, το Αφγανιστάν, ταλαιπωρείται ακόμα περισσότερο με εκφορές λέξεων όπως «αυγανιστάν», «αυγατηγανιστάν» κα.
- Για να μην αναφερθούμε εκτενώς στον (και όχι στην, κατά τους δημοσιογράφους) Μπζήφο…
- Γιατί αυτό το «τροχοδρομούνται» εξελίξεις, σαμπώς να είναι αεροπλάνα που τροχοδρομούν στο διάδρομο απογείωσης;

Και στραβός είν’ ο γιαλός, και στραβά αρμενίζουμε!